Vælg den perfekte Toastmaster

Posted on Posted in Tips & Tricks
En bryllupsfest huskes naturligvis for sit smukke brudepar…..

….men i høj grad også for, hvordan alting klappede under ceremonien og festmiddagen. Nogle par vælger at lade den samme person være både forlover og toastmaster, men der kan være god fornuft i at fordele opgaverne på to personer.

De forskellige opgaver kræver nemlig forskellige evner og personlighed.
I modsætning til forloveren, der kan gå til sine opgaver med diskret ydmyghed, skal toastmasteren være en udadvendt person med ordet i sin magt.
Denne skal kunne lide at være i centrum – men samtidig forstå, at det ikke er ham/hende, der er festens hovedperson.

Brudeparret er kransekagefiguren til bryllupsfesten, men kagestativet under det hele er toastmasteren, derfor er det vigtigt at vælge den helt rigtige, samt forberede personen godt.

Når I begynder at planlægge selve bryllupsfesten, og hvordan den skal forløbe, melder der sig ofte en masse spørgsmål om, hvorvidt I kan nå det hele, hvornår hvad skal ske, samt hvem der giver alle de fornødne beskeder til jeres bryllupsgæster, bandet, køkken- og serveringspersonalet osv.

I vil sikkert også have gjort jer tanker om at vælge en toastmaster til at styre slagets gang, så I kan nyde hele dagen uden stress og jag.

For at være sikker på, at I kan nyde dagen og slappe af sammen med jeres gæster, er det vigtigt at vælge den rette person til toastmasterhvervet. For det er ikke helt uvæsentligt, hvem det er.

 

Vælg rigtigt – og hjælp din toastmaster

Bryllupsgæster kan have en forventning til, at rollen som toastmaster gives til en bestemt person. Men det er vigtigt, at toastmasteren vælges af brudeparret selv, så de begge er enige om valget, og at de sikrer sig, deres udvalgte rent faktisk ønsker at påtage sig rollen.

Hvis den valgte person udtrykker tvivl, er det bedst at finde en anden. En nervøs og småsnaldret toastmaster gør ikke festen nogen gavn. Den forkerte toastmaster kan ødelægge meget af glæden for parret, så sørg for at vælge den rigtige og at gøre det klart hvad der forventes. Med den rigtige toastmaster til at binde tingene sammen bliver festen løftet op på et højere niveau. Det kan være en fordel, hvis toastmasteren kender familier og venner i forvejen.

Karakteristika for den perfekte toastmaster

Toastmasteren skal helst være en person med både charme og overblik samt én, der udgyder respekt, ikke har noget imod at tale til store forsamlinger og er struktureret. Sidst skal det selvfølgelig være én, der befinder sig godt i rollen.

Måske kender du ikke en, der ligger inde med alle træk på én gang, og derfor er det vigtigt at understrege, at det ofte er bedre at vælge en struktureret person end standup’eren i familien. Humor er vigtigt, men struktur gør, at I ikke ender med at danse brudevals kl.02 om natten.

Møde inden festen

Det kan være nødvendigt at holde et møde med jeres toastmaster inden festen, så I er sikre på, at vedkommende ved, hvordan I ønsker jeres bryllupsfest, skal foregå. I skal også forberede jer på, at der vil komme flere indslag, end I måske regner med, og at det tager tid at sidde ved bordet.

Hvis du tænker, at I er spontane personer, der godt kan lide at folk kan slå på glasset når de har lyst, så overvej alligevel en toastmaster en ekstra gang. Bryllupper kan være krævende arrangementer med mange gæster og det vigtigste er, at I kan slappe af og nyde jeres bryllupsfest.

 

Det skal toastmasterens vide

Det er måske din første gang som toastmaster til et bryllup og derfor er det vigtigt at du husker regel nummer 1:

“Man skal være udadvendt, men man skal også kunne skære igennem. Og tage de rigtige beslutninger.”

Bryllupsfesten kan nemlig hurtigt skride af sporet på en række områder, hvis ikke man træffer de rigtige beslutninger i tide.

Først skal du lægge en skræddersyet plan for talerækken og afviklingen af festen – eksempelvis at både bruden og hendes mor skal holde deres taler tidligere i festen, end traditionen foreskriver. Find ud af, om gommen vil have sit slips klippet over og hvornår det skal være. Skal sløret hives itu, eller ønsker bruden det ikke. Derudover har man den vigtige opgave at sørge for, at brudeparret får danset brudevalsen inden midnat.

Eftersom de fleste indslag kommer fra den nærmeste familie, har du mulighed for at kontakte parrets forældre og søskende i god tid, så du får en ide om omfanget af indslag. Du er i din fulde ret til at bede om et estimeret tidsforbrug og eventuelt en kopi af talen på forhånd.

Uden for kirken og under velkomstdrinks er der mulighed for at stikke en finger i jorden med hensyn til både indslag og køkkenets ønsker, så den overordnede del af planen er klar, før du rejser dig ved bordet og leverer din officielle velkomst og indkaldelse af sange og taler. Det er normalt, at brudens far rejser sig og giver den første tale – nogle gange allerede før forretten. Herefter slår toastmaster på glasset og giver sig til kende, så gæster med noget på hjerte ved, hvor de skal henvende sig for at få programsat et indslag.

Man skal også huske at fortælle om alle de praktiske forhold, og bede gæsterne respektere dem – allerede i indledningen, når man har deres opmærksomhed. Der skal være klar besked til alle.

 

God skik

Køkkenets ønsker bør prioriteres meget højt, så du ikke præsenterer et indslag kort efter der er sat mad på bordet. Køkken og serveringspersonalet skal have en liste over indslag, så de kender antallet af taler og sange mellem hver ret. Hold en god kontakt med dem gennem hele aftenen. Det samme gælder, hvis der er musikere under middagen. Man afbryder ikke et musiknummer for at sætte en tale i gang.

Det hører også til dårlig skik at introducere et indslag, mens parrets nære familiemedlemmer har forladt deres plads, så her kræves også et vist overblik af toastmasteren. Du kan eventuelt bede brudeparret om en liste over de familiemedlemmer og venner, der forventes at slå på glasset. Dermed har du mulighed for at give en kort introduktion af personen, hvilket virker professionelt.

 

Brudeparret skal have en god dag

Der kan opstå en masse forskellige situationer og planen kan hurtigt skride. Hvad end der sker, er det vigtigt at huske, at brudeparret stadig skal have en god dag. Undgå at informere dem om unødige ting – især hvis du ikke har løst problemet endnu. Måske er musikeren syg, tidplanen skredet eller maden forsinket – men sørg for at gøre alt hvad du kan for at løse problemet, inden du informerer brudeparret om ændringerne.

I løbet af aftenen, skal du muligvis hjælpe med en hel række af forskellige ting. Skære kage, minde de andre gæster om praktiske forhold og regler for stedet, sørge for at alle kommer ind og hører taler og generelt bare være sikker på, at hele dagen og aftenen forløber som den skal.

Før brylluppet skal du være enig med brudeparret om talerækken og deres særlige ønsker. Skriv hjemmefra en vejledende tidsplan, du kan hænge op ude hos køkkenpersonalet. Spørg ikke parret til råds undervejs! Løs problemet og orientér dem om ændringen.

 

Køkkenet:

Stegen skal være varm og isen skal være kold. Det er DIT ansvar at de kommer på bordet i den tilstand.

Mange, lange taler eller indlæg: Når talerne trækker ud, eller der kommer flere til, skal du holde øje med tiden.

Her er otte gode råd til toastmasterjobbet – du kan printe listen ud og give til jeres udvalgte.

Toastmasterens opgaver

Som toastmaster er du dagens ordstyrer. Det er selvfølgelig vigtigt at nyde dagen på lige vilkår som alle andre, men der er visse opgaver der skal koordineres. Det er dig der skal have styr på dagens agenda og sikre at tidsplanen overholdes.

Nogle af de opgaver toastmasteren skal sørge for er:
 • Være sammen med gommen/bestman, for at tage imod gæster ved kirken og sørge for de sætter sig på de rigtige sider alt efter om de er venner, familie og selvfølgelig bruden og gommen.
 • I festlokalet skal toastmasteren også ved ankomst af gæster hjælpe med velkomstdrink, overtøj og generel info såsom hvor toiletterne er, bottom line, han/hun skal stå til rådighed når gæsterne ankommer til receptionen/festlokalet.
 • Når det er tid til spisning, skal toastmasteren hjælpe folk på deres pladser, selv når der er bordkort kan folk blive forvirrede og vandre rundt.
 • Når alle er på plads, er det tid til at slå på glasset/ringe med klokken og byde alle velkommen, fortælle hvorfor han/hun er valgt som toastmaster, hvad der skal ske i løbet af aften, bruden og gommens ønsker samt fortælle lidt om aftens menu og drikkevarer. Medmindre kokken kommer ind og præsentere maden.
 • Talerne er en stor del af toastmasterens opgave. Hvordan rækkefølgen sættes og hvis der er sange, hvornår de skal synges. Det er tradition at brudens far eller mor taler først, derefter gommen og så bruden, derefter normalt en brudepige/forlover.
 • En af de afsluttende opgaver er at toastmasteren står for hvordan bryllupskagen skal skæres samt fastslå hvornår den første dans for brudeparret skal danses.
Gode tips til toastmasteren
 • Meld ud, hvem du er tidligt på dagen, så alle med indslag og taler melder sig til dig.
 • Forsøg at lave et tidsoverslag, og sig til de enkelte indslag, hvor lang tid de har. Nær familie og vigtige nøglepersoner, skal selvfølgelig have god tid, ca. 10-15 min. Onkler, tanter og personer længere ude, max. 5 min.
 • Sørg for at blande indslagene – alvorlige, muntre, underholdende, så det varierer aftenen igennem. (Vær opmærksom på, hvorvidt den traditionelle talerække skal overholdes).
 • Ved middagens begyndelse, er det vigtigt at du markerer dig igen, og informer om, at der nu er lavet en plan og hvordan denne nogenlunde skal forløbe (det er vigtigt, at orientere talerne om, ca. hvornår de skal på).
 • Orienter løbende om, at der nu kommer f.eks. 3 indslag i træk og derefter en ryge-/tissepause og derefter hovedret. Hvis gæsterne ikke får klar besked, kan de let smutte på må og få, og det kan hurtigt blive svært at samle folk. Dette kan gå ud over tidsplanen. Det er her, du som toastmaster skal vise dit værd.
 • Du skal koordinere med køkken og serveringspersonale, hvornår der er indslag, så hovedretten ikke bliver kold, eller de pludselig kommer ind med anden omgang hoved mad midt i en tale.
 • Orienter køkkenet om, hvornår de skal komme ind med eventuelle festsange til omdeling.
 • Meddel eventuelle band, om der er forsinkelser, hvornår de kan stille op, og ca. hvor langt I er i programmet.
 • Aftal med fotografen når denne møder op, hvad og hvordan skemaet for aften er. Så fotografen ikke misser vigtige billeder eller videoer, taler og indslag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *